2013 Enver Gökçe Şiir Ödülü sahiplerini buldu

2013 Enver Gökçe Şiir Ödülü’ne kitap dalında Hüseyin Haydar ve yanısıra genç şair Müesser Yeniay değer görüldü.

Görsel

Adına ödül konulan Enver Gökçe, Türk şiirinde geniş bir yelpazeye sahip 1940 Kuşağı’nın devrimci, toplumcu çizgisinde yer alan önde gelen şairlerindendir. Gerçek mağdurların ve mazlumların, çalışan emekçi kesimin ve aydınların onların her türlü baskıya, gericiliğe direnen sesinin temsilcisi olmuş önemli bir şair.

Enver Gökçe Şiir Ödülü’ne yoğun bir katılım olması sevindiricidir. Yaş sırasına göre: Metin Demirtaş, Niyazi Yaşar (Kar dergisi adına), Metin Cengiz, Leylâ Şahin, Yusuf Alper, Hayrettin Geçkin ve Tuğrul Keskin’den oluşan jüri 12 Eylül 2013’te son değerlendirmesini yapmıştır:

Yayınlanmış kitap dalında; Hüseyin Haydar’ın Zor Günler’in; Şiirleri ile Müesser Yeniay’ın Yeniden Çizdim Göğü adlı kitapları ödüle değer görülmüştür.

Hüseyin Haydar’ın, Cumhuriyet sonrası Türk şiirinde ve 1980 sonrası yazılan şiirdeki önemi ve yetkinliğinin yanısıra Müesser Yeniay’ın, hem genç kuşak bir şair olarak şiir dünyasını oluşturması hem de kadın şair olarak ulaştığı yetkinlik dikkate alınmıştır.

Bir usta ile önü açık genç bir şairin bu ödüld ebuluşmasının anlamlı olduğunu düşünmekteyim.

Dosyada ise Metin Kaya’nın Küba Mavisi, Enver Gökçe’nin her türlü baskıya ve şiddete karşı direnen tavrına yakın durmaktadır. Hatice Yanık ise Elma Ağacında Zambak adlı çalışmasıyla bu tavrı bir kadın duyuşu ve sesiyle şiire dönüştürmüş olmasından dolay ödüle değer görülmüştür.

Leylâ Şahin

Jüri Başkanı

About okuryazarsanat

Okur Yazar, bir kişi veya kuruma bağlı olmayan; sosyal paylaşım ağları üzerinde sanatın her dalıyla ilgili haberleri, gelişmeleri, etkinlikleri duyurmayı amaçlayan; sanatın her dalına mensup sanatkarların eserlerini paylaşırken, yeni yüzlere ve toplumsal duyarlılık veya dayanışma gerektiren olaylara da seyirci kalmayan bir kültür sanat oluşumudur. Twitter, Facebook, Tumblr, Instagram, Pinterest, Blog adreslerimiz "Anasayfa" sütununda belirtilmiş olup, Okur Yazar'ın isim benzerliği olan internet siteleri, kendi belirttiğimiz adreslerimiz dışında farklı sosyal paylaşım hesapları ve basılı yayınlarla ilgisi yoktur. Paylaşım yaptığımız adresler sosyal paylaşım hesaplarımızda belirtilmiştir.
Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın